9 mei 2011

Take your time!

Hier is dan eindelijk de hele quilt van Mariëlle . Ze heeft dan wel geen prijs gewonnen op de open europeesche quiltkampioenschappen maar er zullen weinigen zijn die met hun eerste werk durven aan een wedstrijd/tentoonstelling mee te doen. Ik vindt het dapper en gedurfd !
Van de drie jurieleden waren er twee  artquilters. Of dit van invloed was bij het jureren? Zij hadden drie opmerking dat het sashiko-quilten mooi was , het design van de quilt simpeler zou moeten zijn en dat Mariëlle op de borders moest letten. maar waarop......? Vanuit bekend en onbekend publiek kreeg ze veel positieve reacties. Het was voor ons beiden een ervaring rijker en ze is toch geinspireerd om door te gaan al was het vanwege de mooie inhoud van de goodie-bag die ze kreeg voor de moeite. haha....


Here is finally the whole quilt of Mariëlle. Although she hasn't won a prize at the Open European Quilt Championships there won't be many who dare to enter an competition or exhibition with their first work. I think it's bold and brave. Two of the three members of the jury are art-quilters. If this influenced the judging? The jury had three comments. The sashiko was nice. Points to improve: simplify the design and pay attention to the borders. Attention to what they unfortunately didn't mention. From in- and outsiders she got a lot of positive reactions. For the both of us was it an unforgettable experience and Mariëlle is inspired to continue also due to the goody-bag she received as a thanks for entering the competition. (ha,ha,ha...)


The result of my blues
click om te vergroten                                                        Click to enlarge
De best of show was helemaal met de hand gemaakt en was ook heel mooi gemaakt maar niet vernieuwend.


The best of show was a handmade quilt very beautiful but not innovative.


Best of show OEQC 2011


Ik heb een eigen keuze gemaakt voor de best of show en dat is deze omdat deze vernieuwend gedurfd en vooral met zorg genaaid was , zonder het hoge knip en plakgehalte wat in de prijzen is gevallen. Het is ex aequo.


I made my own choice for the best of show. The choice was made on craftsmanship and innovation.Without a lot of cut and paste content what won several prices this year. It's an tie.


Octopussy made by Janneke de Vries-Bodzinga (NL)


Wisteria made by Ans Schipper-Vermeiren


Deze quilts zijn multifunctioneeel , je kunt ze op bed of bank of aan de wand hangen, je kunt ze wassen en gebruiken dus. Dit brengt mij meteen op de volgende vraag.......wat is de juiste definitie van een quilt........vragen waar ik later nog op terug wil komen maar waar ik wel reacties over zou willen krijgen .


These quilts are multi-functional, you can lay them over your bed,couch or hang on the wall.You can wash them and use them.his brings me to the next question. What is the right definition of a quilt? A question where I want to talk about more later, but I like to receive comments on.
Een quilt is ongeacht de voorstelling of patroon goed en degelijk genaaid  en langdurig te gebruiken en moet vele malen wasbaar zijn . Daar mag je zuinig mee om gaan maar daar moet je wel als gebruiksquilt mee om kunnen gaan. De kimono,s van vroeger voldeden hier ook aan.
Zou dit betekenen dat een artquilt die dit niet heeft  dan in een andere categorie valt nml die van canvas en textielkunst ?


Tot de volgende keer Gerda

A quilt is regardless of the image or pattern sewn good and solid and usable for a very long time and therefore has to be washable for many times. You may  handle them with care but you have also be able to use it as a bed-or comfortquilt. Ancient kimonos fits this definition too. Would this mean that an Art-quilt wich doesn't answer to this definition isn't a quilt but Textile-art?


Till next time Gerda7 opmerkingen:

 1. Je stelt een moeilijke vraag. Daar moet ik eens over nadenken, maar we hebben het er nog eens over. Ik vond de quilt van Mariëlle erg mooi. De quilt die gewonnen heeft was een plaatje maar zoals je zegt is het vernieuwend ??? Ik vind van niet. De twee quilts die je laat zien waren echt heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Love Marielle! It's a gorgeous quilt. Thanks for sharing the other pictures as well. As for the 'Art Quilts' - my definition / opinion of a quilt is layers of fabric, secured with thread (or other medium) to form a purpose. Some quilts will be used to keep someone warm. Some quilts will serve to simply make you smile when you look at them (art quilts)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tsja, de jury....zullen we het ergens anders over hebben?;-)Er zijn gewoon geen duidelijke regels waar op gelet wordt en dat is wel jammer. Maar ach, wel een ervaring en een quilt rijker zullen we maar zeggen. En ik heb een geweldige dag gehad in Veldhoven. Die Wisteria was trouwens wel een plaatje vond ik hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moeilijk.....het is altijd zo'n kwestie van smaak.
  Het zou mooi zijn als je de kans kreeg eens met de jury te praten over hun ideeën, maarja....300 en nog wat mensen te woord staan is natuurlijk onmogelijk ;-)
  Ik heb niet zoveel moeite met vernieuwend, vind juist oude patronen ook schitterend.
  Waar ík moeite mee heb is quilts die door een professionele quiltster met een computergestuurde longarm worden doorgequilt.
  En volgens mij is het enige criterium voor het woord quilt: drie doorgestikte lagen stof......
  Maar volgend jaar....andere jury, andere kansen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De quilt van Marielle is mooi. Ik heb hem gezien, maar dacht dat hij van een buitenlandse quiltster was. Heb bij geen enkele quilt op namen gelet, behalve de quilts van Lucie Huig. Die trokken zo mijn aandacht dat ik wilde weten wie de maakster was.
  Ergens gelezen: een quilt bestaat uit drie lagen stof, waarvan de middelste vulling is. De drie lagen horen d.m.v. stiksel met elkaar verbonden te zijn. Het begrip is best ruim. Vele art quilts vallen hier onder, andere zou ik inderdaad textielkunst willen noemen. Ik heb geen idee waar zo'n jury op let. De best of show was mooi, maar er waren andere quilts die ik specialer en inderdaad vernieuwender vond.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was ook verrast van de quilt die gewonnen had. Hadden ze ook aangegeven waarom? En, andere jury, andere winnaar.
  Fijn dat Mariëlle toch geïnspireerd is gebleven!

  Ik ben het, voor wat betreft de definitie van een quilt, met Jos eens.
  En de beoordeling van een quilt is zo persoonlijk.
  Ik vind bijv. de tweede quilt die je hebt uitgezocht heel mooi! De eerste quilt doet mij niets en is voor mijn gevoel geen quilt...
  En zo kunnen we nog even doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een hele knappe quilt van Marielle, en het commentaar van de jury had zeker toegelicht mogen worden, want wat is er mis met de border? Spijkers op laag water zoeken, dat is het. Definitie van een quilt is al aangegeven, 3 lagen textiel met elkaar verbonden tot een geheel. De functie van een quilt is heel persoonlijk, de een kruipt er graag onder, de ander ziet het meer als een kunstwerk voor aan de muur, of maakt beiden. En of dit nou handwerk of machinaalwerk is, het blijft mensenwerk waar met plezier en bevlogen aan gewerkt wordt. En het houdt ons van de drank en weg bij de psychiater.

  BeantwoordenVerwijderen